Oleum Carvi- Olejek kminkowy

Olejek kminkowy jest cieczą bezbarwną, która z upływem czasu żółknie i brunatnieje. Olejek
otrzymuje się przez destylację z parą wodną dojrzałych owoców kminku zwyczajnego –
Carum carvi.
W składzie Oleum carvi znajdują się: 60-65% karwonu, 30% limonenu, dihydrokarwon,
karweol, dihydrokarweol oraz nieznaczne ilości innych związków.
Używany jako środek zapachowy w przemyśle kosmetycznym oraz do sporządzania Agua
carminativa.
Ol.Carvi stosuje się jako składnik mikstur w zaburzeniach trawiennych, jako corrigens
zapachowy i smakowy do niektórych płynnych form leku oraz zewnętrznie do mazideł
przeciwświerzbowcowych.