Uniwersalne mydło gospodarcze w płynie w ekspresowej technice

Uniwersalne mydło gospodarcze w płynie to mydło otrzymane z jednego tłuszczu- oleju kokosowego zmydlonego wodorotlenkiem potasu (KOH). Z definicji mydła powstałe z KOH, są mydłami szarymi. Swoją płynną postać mydło zawdzięcza rozpuszczeniu w glicerynie.

Olej, czy jak kto woli, masło kokosowe, to jeden z najbogatszych tłuszczów w kwas laurynowy (kwas dodekanowy). Kwas laurynowy zmydlony wodorotlenkiem potasu przechodzi w laurynian potasu (potassium laurate), który zwiększa twardość w mydłach i potęguje właściwości myjące. Mydła powstałe z kwasu laurynowego tworzą największą i najbardziej puszystą pianę spośród wszystkich innych soli sodowych/potasowych kwasów tłuszczowych. Piana ta, choć efektowna i o dużych oczkach, ma tendencję do szybkiego opadania przez niski parametr kremowości, więc olej kokosowy samodzielnie nie da dla przykładu dobrego mydła do golenia.

Za to mydło z oleju kokosowego wspaniale sprawdza się jako hypoalergiczny i ekologiczny środek czystości.

Posiada wysoki potencjał pianotwórczy, przez co ułatwia usuwanie brudu. A zdolności tworzenia piany zachowuje nawet w wodzie tak słonej, jak woda morska, gdzie każde inne mydło okazywałoby się bezużyteczną mazią.

Uniwersalność tego środka polega na możliwości wykorzystania go w celu czyszczenia różnych powierzchni, prania w nim tkanin oraz użycia go jako bazy do sporządzenia mydlanego płynu do mycia naczyń, czy pasty piorącej do pralek automatycznych.

Uniwersalne mydło gospodarcze kokosowe w płynie to mydlany następca bardzo lubianego mydła Wielka Piana, również mydła gospodarczego, tyle że w formie pasty. Oba mydła mogą posłużyć jako baza wielu domowych środków czystości jak płyn do mycia naczyń, czy pasta piorąca. Jednak wykonanie tego mydła w płynnej formie jest o wiele mniej wymagające czasowo i pozwala na o wiele szybsze uzyskanie trwalszych niż wcześniej i również szybszych oraz łatwiejszych do wykonania mydlanych  …. hmm…… przetworów.

Porównanie: uniwersalne mydło gospodarcze kokosowe w płynie  a  mydło Wielka Piana 

Porównanie pod względem zawartości procentowej składników w obu mydłach znajdziecie w tabeli, a wyjaśnienie znaczenia tych różnic  — w treści, nieco niżej.

Nazwa składników UNIWERSALNE MYDŁO GOSPODARCZE KOKOSOWE W PŁYNIE

Zawartość [%] składników

PORÓWNANIE MYDŁO WIELKA PIANA

KOKOSOWE GOSPODARCZE

W PAŚCIE

Zawartość [%] składników

KOH 6,73 % < 11,8 %
Kwas cytrynowy 0,23 % > 0,00 %
Olej kokosowy 22,82 % < 41,34 %
Gliceryna 99,9% 50,00 % > 0,00 %
Woda  1 + 2 3,56 % + 16,66 % =  20,22 % < 46,86 %

Uniwersalne mydło gospodarcze kokosowe w płynie od swojego mydlanego poprzednika w formie plastycznej pasty różni się przede wszystkim:

  • Zawartością kwasu cytrynowego, który po reakcji z KOH przechodzi w cytrynian potasu. Ten z kolei zmniejsza powstawanie mydlanego osadu, na który składają się głównie nierozpuszczalne w wodzie mydła wapniowe powstające w kontakcie mydła z twardą wodą.  -> Wpis: Co robi kwas cytrynowy, mlekowy i ocet  w mydle?
  • Zawartością wody; w mydle w płynie jest jej łącznie 20,22%, czyli o ponad połowę mniej niż w mydle w paście, gdzie ilość wody wynosi 46,86%.
  • Dodatkiem glicerolu pełniącego poniższe role:
    • Rozpuszczalnika, dzięki któremu można otrzymać o wiele bardziej skoncentrowane ciekłe mydła, niż w przypadku użycia do rozpuszczania jedynie wody. Gdyby podkusiło was, aby glicerol w przepisie na uniwersalne mydło w płynie zastąpić wodą, to niestety, do równomiernego rozpuszczenia będzie trzeba użyć znacznie większej jej ilości, przez co straci się na gęstości mydła i trwałości pod względem mikrobiologicznym.
    • Humektantu, czyli substancji zapobiegającej wysychaniu mydła przy ujściu dozownika, pompki. Mimo iż gliceryna powstaje w każdym mydle w wyniku zmydlania tłuszczów wodorotlenkami, to jednak jest jej za mało, by zapobiegać wysychaniu, więc jej dodatkowa ilość jest bardzo istotna dla komfortu użytkowania.
    • Konserwantu, substancji wspomagającej działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywności wody, która jest doskonałą pożywką dla mikroflory. Nie ma tu znaczenia procentowa zawartość wody w produkcie, lecz  woda dostępna dla drobnoustrojów. Wraz ze wzrostem ciśnienia osmotycznego roztworu i malejącą aktywnością wody, mikroorganizmy zmuszane są do wydatkowania energii na utrzymanie stanu napięcia komórkowego. Ograniczają swój wzrost, wydłużają fazę spoczynkową i czas generacji, czyli okres potrzebny do podwojenia liczby komórek w populacji. [1]
      • W różnych źródłach można znaleźć odmienne stężenia konserwujące glicerolu, którego działanie opiera się na zasadzie ciśnienia osmotycznego. Stosując glicerynę jako jedyną substancję zapewniającą trwałość produktu, należy pamiętać o tym, że gliceryna jako humektant, absorbuje wilgoć również z powietrza, dlatego dla mikrobiologicznego bezpieczeństwa kosmetyku, warto zastosować stężenia wyższe niż 20%.
      •  Według dr F. Modrzejewskiego [3] gliceryna posiada właściwości konserwujące w stopniu nieco mniejszym niż alkohol etylowy, wykazujący działanie bakteriostatyczne w stężeniu od 18% wzwyż.
      • International Journal of Cosmetic Science podaje, że 20% stężenia w/w (wagowo/wagowe) gliceryny są używane do zredukowania aktywności wody w produktach kosmetycznych. [2]
      • Z kolei w materiałach szkoleniowych z Kongresu Kosmetycznego można znaleźć informację o 40% stężeniu gliceryny redukującym aktywność wody i wirtualny wzrost mikroorganizmów. [4]
      • Natomiast Ledward (1985 ) badając aktywność wody w żywności stwierdził, że wartość niższą niż aw=0,85 można osiągnąć stosując glicerol jako 15-45% produktu.  [5]. Właśnie do wartości aw=0,85 dążą producenci, aby osiągnąć żywność trwałą w temperaturze pokojowej przez długi okres czasu, tzw. shelf-stable food. [6]
      • Dla porównania większość bakterii może bytować w środowiskach, których aktywność wody wynosi powyżej aw=0,95. Aktywność czystej chemicznie wody wynosi aw=1,0. Mikroorganizmy z grupy drożdży preferują środowiska o wartości pomiędzy aw=0,60 a aw=0,88. Grzyby strzępkowe wykazują wzrost powyżej aw=0,60. Poniżej wartości aw=0,60 nie obserwuje się wzrostu mikroorganizmów. [1]
      • Uniwersalne mydło gospodarcze w płynie zawiera 50% glicerolu, więc biorąc pod uwagę powyższe dane, powinno być odporne na rozwój mikroorganizmów. Dla 100% pewności trwałości produktu należałoby wykonać pomiar aktywności wody.

 

E K S P R E S O W A     T E C H N I K A     W Y K O N A N I A  uniwersalnego mydła gospodarczego w płynie

Stosując ekspresową technikę wykonywania mydła w płynie przyśpieszamy proces otrzymywania mydła, co nie tylko oszczędza czas, ale też czyni proces bardziej bezpiecznym, ponieważ mydło nie pozostaje bez nadzoru. Również zmniejszamy ryzyko zetknięcia z substancjami żrącymi. Dodatkowo unikamy strat spowodowanych przelewaniem istotnych składników z naczynia do naczynia, które mogą wpłynąć na walory mydła i redukujemy ryzyko ewentualnego podrażnienie błon śluzowych spowodowanych oparami ługu.

Czas, w jakim można otrzymać mydło stosując tę technikę zależy od ilości mydlanej masy oraz intensywności blendowania i podgrzewania. 100 g tego mydła może być gotowe w 10 minut, a z ilością 5000 g   można się wyrobić w niespełna godzinę.

WBREW MYDLARSKIM ZASADOM

Technika łamie ogólnie przyjęte w mydlarstwie zasady. Jednak takie postępowanie jest konkretnie uzasadnione.

Zamiast wsypywać wodorotlenek potasu do wody w celu uzyskania ługu, praktykujemy kolejność przeciwną; to wodny roztwór kwasu cytrynowego wlewamy do naczynia z wodorotlenkiem.

Zaletą takiego postępowania jest uniknięcie strat w ługu podczas przelewania z naczynia do naczynia oraz zagrożenia związanego z myciem naczynia po żrącej substancji.

Ważne jest, aby wspomniane naczynie z wodorotlenkiem było odporne na wysokie zmiany temperatur, posiadało dopasowaną, przezroczystą pokrywkę i pod względem wielkości było dobrane tak, aby pomieściło całość gotowego mydła w płynie. -> Wspaniale w tej roli sprawdza się garnek ze stali nierdzewnej w komplecie ze szklaną pokrywką.

Przygotowanie ługu w garnku z pokrywką zmniejsza też narażenie na opary ługu drażniące błony śluzowe dróg oddechowych, które powstają w wyniku dysocjacji (rozpadu na jony KOH  →  K+  +  OH− ) wodorotlenku potasu  w obecności wody.

Korzystając z tej metody, należy mieć na uwadze, że podczas rozpuszczania wodorotlenków w wodnych roztworach kwasów, wydziela się o wiele więcej ciepła, niż w razie rozpuszczania silnej zasady jedynie w wodzie. Ług nagrzewa się tym intensywniej, im bardziej jest stężony, tzn. im mniejsza ilość wody w roztworze stosunku do NaOH/KOH.

Temperatura ługu z przepisu, do którego sporządzenia użyto wody o temperaturze pokojowej, jest bliska temperaturze wrzenia. Jest to powód, dla którego polecam użyć zimnej wody w pierwszych etapach tworzenia mydła.

 

Kolejna mydlarska zasada, która w ekspresowej technice tworzenia mydeł w płynie nie ma zastosowania zastosowania, polega na dodawaniu ługu do tłuszczu.

Wlewanie ługu do tłuszczu ma swoje uzasadnienie w otrzymywaniu mydeł w metodzie ,,na zimno”, ale w technice ,,na gorąco”,  której masa mydlana jest miksowana na wielu etapach zmydlania i całość procesu zachodzi w intensywnym tempie,  schemat dodawania ługu do tłuszczu, nie ma dużego znaczenia.

W  ekspresowej technice, polecam odwrotną kolejność uzasadnioną przygotowaniem ługu w naczyniu, w którym powstaje całe mydło. Kieruję się również faktem, że mydło jest przygotowywane w metodzie ,,na gorąco”, gdzie przez proces zmydlania przechodzi cała masa mydlana w intensywnym tempie i jednolitość mydlanej masy nie ma wielkiego znaczenia.

P R O P O R C J E

UNIWERSALNE MYDŁO GOSPODARCZE KOKOSOWE W PŁYNIE

Nazwa składników Masa [g] składników

Na 5000,0 mydła

Funkcja składników Zawartość [%] składników
KOH 336,5

ŁUG

6,73 %

Kwas cytrynowy 11,5

0,23 %

Woda – 1 – zimna 178,0

3,56 %

Olej kokosowy 1141,0

TŁUSZCZ

22,82 %

Gliceryna 99,9% 2500,0

ROZPUSZCZALNIK

50,00 %

Woda – 2- gorąca 833,0

16,66 %

W Y K O N A N I E

ETAP 1  – KOH

Odważ wodorotlenek potasu.

-> Najlepiej bezpośrednio do garnka z przezroczystą pokrywką, który posłuży do przygotowywania całego mydła.

ETAP 2 – woda – 1 – zimna + kwas cytrynowy

W osobnym naczyniu, w zimnej wodzie-1- rozpuść kwas cytrynowy.

Powstały roztwór wlej do garnka z wodorotlenkiem potasu przez lekko uchyloną pokrywkę.

Zakryj garnek pokrywką i delikatnie nim mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia KOH.

!  ->W wyniku zachodzących egzoenergetycznych reakcji chemicznych powstaje bardzo dużo ciepła i w tak stężonym ługu temperatura może dojść nawet do stu stopni.

?  ->Wspomniane reakcje to:

  1. dysocjacja wodorotlenku potasu w wodzie,
  2. reakcja KOH z kwasem cytrynowym, w wyniku której powstaje cytrynian potasu.
ETAP 3 – olej kokosowy

Blenduj olej kokosowy z ługiem do momentu, w którym masa mydlana stężeje.

-> Olej kokosowy przed dodaniem do ługu bezpieczniej jest ogrzać do płynnej postaci. 

Proces przejścia mydła w fazę żelową.

? -> Fazę żelową mydła można rozpoznać po tym, że z twardej, matowej i nieprzejrzystej masy, przechodzi w przezroczystą, szklistą i miękką, jakby żelową konsystencję.

! -> Oziębienie mydła  w tej fazie  powoduje jego twardnienie i utrudnia przeprowadzenie dalszych etapów. Jednak nie podgrzewaj masy mydlanej zbyt intensywnie, ponieważ zbyt intensywny dopływ energii cieplnej powoduje podnoszenie i gwałtowne wyrzucanie mydła

! -> Na wypadek kipienia masy mydlanej miej pod ręką odważoną ilość gliceryny. Zalej nią kipiące mydło, zanim zdąży opuścić garnek. 

ETAP 4 – gliceryna

Glicerol dodaj  po przejściu masy mydlanej w fazę żelową. Dokładnie zblenduj składniki, aby pozbyć się wszystkich grudek, co znacznie przyśpieszy rozpuszczanie mydła.

Etap 4 bez kipienia mydła.

 

-> Jeżeli mydło kipiało, nie podgrzewaj go dodatkowo na tym etapie.

! ->  Jeżeli mydło zacznie kipieć po dodaniu glicerolu przez zbytnie podgrzewanie, będzie miało o wiele wyższą temperaturę niż 100-stopni Celsjusza. W żadnym wypadku nie zalewaj mydła wodą, ponieważ będzie kipiało i chlapało jeszcze intensywniej. Najlepszy ratunek w tej kryzysowej sytuacji to przelanie mydła do innego naczynia odpornego na wysokie zmiany temperatur.

ETAP 5 – woda – 2- gorąca

Wmieszaj w mydło gorącą wodę. Najlepiej delikatnie, bez użycia blendera. Przy blendowaniu do masy mydlanej wprowadzona zostaje spora ilość tlenu. Pęcherzyki powietrza zakłócają klarowność mydła. Można się ich pozbyć:

  1. przez doprowadzenie mydła do wrzenia
  2. lub cierpliwe podgrzewanie.

-> Proces klarowania można przyśpieszyć, spryskując powierzchnię mydła niewielką ilością etanolu lub izopropanolu.

ZASTOSOWANIA uniwersalnego mydła gospodarczego w płynie

Tak powstałe mydło może posłużyć jako hypoalergiczny i ekologiczny, szybko biodegradowalny środek czystości.

Uniwersalność tego mydła polega na możliwości wykorzystania go w celu czyszczenia różnych powierzchni, prania w nim tkanin oraz użycia go jako bazy do sporządzenia mydlanego płynu do mycia naczyń, czy pasty piorącej do pralek automatycznych.

Poleca się pranie w szarym mydle tkanin, ubrań użytkowanych przez niemowlęta i alergików. Najbezpieczniej jest czyścić nim włókna celulozowe jak bawełna, len czy wiskoza. Należy pamiętać o tym, że ogólnie mydła owszem, pozostawiają pranie miękkie (szczególnie te z dużą zawartością gliceryny) i odświeżone, ale gorzej niż standardowe detergenty radzą sobie z usuwaniem tłuszczu, więc tego rodzaju plamy wymagają zapierania.

D
O
Z
O
W
A
N
I
E

PRALKI AUTOMATYCZNE

o pojemności bębna  4-5kg:

Twardość wody Intensywność zabrudzenia
lekkie średnie mocne
miękka 30 ml 45ml 65ml
średnia 45ml 65ml 100ml
twarda 55ml 100ml 135ml

PRANIE RĘCZNE

na 1000ml wody:

Twardość wody Intensywność zabrudzenia
lekkie średnie mocne
miękka 7ml 11ml 15ml
średnia 11ml 15ml 24ml
twarda 13ml 24ml 32ml
W S K A Z Ó W K I  przy praniu:

-> Dodanie olejków eterycznych do prania (do mydła lub octu) sprawi, że tkaniny będą pachniały do momentu wysuszenia.
-> Dodanie octu do płukania pomoże zwalczyć osad w pralce.

A w parę minut i z dodatkiem niewielkiej ilości składników uniwersalne mydło gospodarcze w płynie można przemienić w:

  1. mydlany, żelowy płyn do mycia naczyń z olejkami eterycznymi, który nie pozostawia osadu -> wpis: w przygotowaniu
  2. lub aromatyczną pastę piorącą -> wpis: w przygotowaniu

Wpisy w podobnej tematyce

No Comments

Leave a Reply